Jute - den gyldne fiber
Jute er en regn fodret afgrøde med lidt behov for gødning eller pesticider, i modsætning til bomuldens store krav.
Produktionen er hovedsageligt koncentreret i Bangladesh såvel som Indien. Indien er verdens største jute producent.
Jute er den mest miljøvenlige fiber, der starter fra frø til udløbet fiber, da de udløbne fibre kan genbruges mere end én gang.
Jute plantage i Indien, også kendt som den gyldne fiber
Jute fiber kommer fra stammen og båndet (ydre hud) af juteplanten. Fibrene ekstraheres først ved retting. Retting-processen består af jute-stængler der bliver bundtet sammen og nedsænket i langsomt rindende vand i 10 til 30 dage for at give bakterier mulighed for at opløse de gummimaterialer, der holder fibrene sammen og således letter adskillelse af fiberen fra stammen.
Efter retting-processen begynder stripping. I strippeprocessen skrabes ikke-fibrøst stof, derefter graver arbejderne ind og griber fibrene inde i jutestammen.
Fibrene hænges derefter på bambusspær til tørring i solen i 2-3 dage.
Jutefiber hænger over bambusspær og tørre i solen
Jute er den næst vigtigste vegetabilske fiber efter bomuld på grund af dens alsidighed. Fibrene er blandt andet vævet til kurve, gardiner, stol beklædninger, tæpper, hessian klud og bagside til linoleum.
Den største fordel ved jute er måske, at den er 100% bionedbrydelig i naturen.
I modsætning til syntetiske fibre er jute mere bæredygtig og derfor bør dens anvendelse i høj grad fremmes som en miljøvenlig måde at reducere verdens afhængighed af syntetiske fibre.
Sources: Suppliers, Wikipedia, Worldatlas
Leave a comment