Linen

Hør

HØR

Hør er et tekstil fremstillet af fibrene fra hørplanten. Hør er hårdt at fremstille, men fiberen er meget stærke, absorberende og tørrer hurtigere end bomuld. Beklædning lavet af hør værdsættes for deres enestående kølighed og friskhed i varmt og fugtigt vejr. Dette gør også hør til det perfekte materiale til sengelinned og håndklæder.

Hør er blevet brugt af mennesker i hundreder af år, det kan han spore helt tilbage til de gamle egyptere, som værdsatte hør så meget, at de brugte det som valuta.

Ligesom bomuld kommer hør fra en naturlig kilde, en plante. Hør er skabt af fibrene, der kommer fra hørplanten, der vokser over hele verden.
 

Field of blooming flax plants

Blomstrene mark af hørplanter


Hør er blevet brugt til bordovertræk, sengetøj og beklædning i århundreder. De betydelige omkostninger ved hør stammer ikke kun fra vanskeligheden ved at arbejde med tråden, men også fordi hørplanten i sig selv kræver stor opmærksomhed. Derudover er hørtråd ikke elastisk, og det er derfor vanskeligt at væve uden at knække trådene. Således er hør også betydeligt dyrere at fremstille end bomuld.

Det er glat, hvilket gør det færdige stof fnugfrit og bliver blødere, jo mere det vaskes. Imidlertid vil konstant foldning på samme sted i skarpe folder have en tendens til at bryde hørtrådene. Dette slid kan dukke op i kraver, oplæg og ethvert område, der bliver foldet og strøget sammen efter vask, gentagende gange. Hørets dårlige elasticitet betyder, at det let rynker.

Hør bør ikke tørres for meget med tørretumbler, det er meget lettere at stryge, når det er fugtigt. Hør rynker meget let, alligevel betragtes tendensen til at rynke ofte som en del af hørs særlige "charme", og mange moderne hør beklædningsgenstande er designet til at lufttørret på en tøjbøjle og bæres uden nødvendigheden af ​​strygning.


Hvordan produceres hør

For at generere de længst mulige fibre høstes hør enten ved at trække hele planten op, eller stilkene skæres meget tæt på roden. Efter høstning tørres planterne, og frøene fjernes.

Sheaf of the harvested flax with stems, seed capsules and roots on a white background

Bundt af den høstede hør med stængler, frøkapsler og rødder


Rettingprocessen begynder nu for at løsne fibrene fra stilkene. Retting består af at sænke stænglerne i vand, i tanke og bassiner eller direkte i markerne. Dette er en proces, der bruger bakterier til at nedbryde pektinet, der binder fibrene sammen.

Efter retting er stænglerne klar til ”scutching”, der finder sted mellem august og december. Ved ”scutching” fjernes den trælige del af stilkene ved at knuse dem mellem to metalruller, så stilkens dele kan adskilles.

Fibrene fjernes nu, de resterende dele af planten vil blive brugt til andre formål, såsom hørfrøolie, hele planten bruges, så der er ingen spild - Fantastisk!!!

Fibrene er nu klar til heckling processen, her trækkes høren gennem heckling kamme der deler fibrene og gør dem lige og rene.

Efter heckling er høren klar til at blive vævet til smukt linned.


Rustik Hør dug


Sources: Our suppliers, research & Wikipedia

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

Indkøbsvogn

Der er ikke flere produkter til salg